top of page
Camilla Håvemoen

At det skulle gå an å starte opp en bedrift i en pandemi er ingen selvfølge



Mitt navn er Åshild Lerbak, jeg er 23 år og bor på Stange med samboer og en kongepuddel som heter Mio. Til daglig er jobber jeg som konditor i Fire Makroner, som jeg startet opp i juli 2020. Jeg, som så mange med meg ble permittert i mars 2020. Etter noen mnd med lite jobbing og mye usikkerhet valgte jeg å prøve å stå på egne bein med Fire Makroner.



Jeg, som så mange med meg ble permittert i mars 2020. Etter noen mnd med lite jobbing og mye usikkerhet valgte jeg å prøve å stå på egne bein med Fire Makroner. I tillegg til å jobbe som konditor, er jeg så heldig å få blir med Det Norske Kokkelandslaget mot VM i 2022 og OL i 2024.



Fire Makroner er et lite konditori som pr. dags dato lager konditorvarer på bestilling til private og bedrifter. I tillegg har vi reist litt rundt i området på forskjellige reko- ringer. Med tiden ønsker jeg at bedriften skal få seg et utsalg så kunder kan komme inn å se produktene og kjenne den deilige lukten av nybakte kaker og sjokolade. Sånn som ting ser ut i dag håper vi på at vi kan realisere dette iløpet av 2021.



Det er svært få som søker seg inn mot matbransjen og det er veldig trist, jeg har fått oppleve så utrolig mye hele veien som jeg absolutt ikke ville vært foruten. Jeg håper at jeg kan være et slags forbilde for de som ønsker å søke konditor på videregående, og senere jobbe med kaker, sjokolade og andre søtsaker. Det er bare helt magisk, ingen dag er lik og man blir kjent med så mange flinke og inspirerende folk som brenner for faget.



Jeg startet karrieren min som konditorlærling på Villa Sole i Lillestrøm, et kjempe koselig konditori som blant annet lager konfekt, moussekaker og bakverk.



Mitt siste halvår som lærling fikk jeg lov til å være med Det Norske Kokkelandslaget som pastry commis (assistent) mot OL. Konkurransen var i februar 2020, og det var utrolig gøy å være med på et så storslått eventyr! Og gleden av å jobbe sammen som lag å vinne gull var helt utrolig! Jeg lærte veldig mye som konditor, men og som menneske. Når vi kom hjem rakk jeg så vidt å jobbe i to uker før landet stengte ned på grunn av covid. Pandemien har virkelig rammet restaurantbransjen/utelivsbransjen knallhardt. Nå krysser jeg fingrene for at vi snart får bedre tider, og at mitt lille konditori kan klare seg og vokse videre.



At det skulle gå an å starte opp en bedrift i en pandemi er ingen selvfølge, og jeg har hjertet litt i halsen hele tiden, men på tross av det har jeg blitt veldig godt mottatt av både det private markedet, men og restauranter/kafeer/bedrifter som ønsker å selge produktene mine. Det er jeg veldig takknemlig for!



Fikk du lyst til å starte egen bedrift? Et inspirerende innlegg av konditor, Åshild. Sjekk instagramkontoen @firemakroner for å bli bedre kjent med Åshild sin hverdag.


Ha en nydelig kveld,

- Camilla

Comments


bottom of page